czwartek, 25 kwietnia, 2024

 

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – warto pamiętać, aby nie jeść go w biegu i aby na talerzu pojawiały się produkty które lubimy które zapewnią nam energię. Obecnie bez trudu znajdziemy produkty, które pozwolą na przygotowanie pysznego posiłku zarówno na słodko, jak i na słono. Jakie dania wybrać, by cieszyć się doskonałym smakiem?

Śniadania na słodko

Słodkie śniadania wybiera większość z nas – to prosty sposób na obudzenie organizmu oraz na dostarczenie mu węglowodanów, niezbędnych do działania. Wśród najchętniej wybieranych opcji wymienia się gotowe jogurty, płatki Muesli i owsianki z dodatkiem owoców. Interesującą opcją są ajerkuchy – przepis na racuchy z jabłkami w wersji śląskiej z pewnością pozytywnie zaskoczy i pozwoli delektować się nowym daniem z samego rana. Propozycja ta nie jest czasochłonna, przez co pyszne śniadanie uda się wykreować w kilkanaście minut. Pomysłem na słodkie śniadanie są także placuszki, które możemy podawać zarówno w dżemami, konfiturami, owocami z bitą śmietaną. Miłośników nietuzinkowych smaków zachęcamy do wypróbowania placuszków z dodatkiem syropu klonowego.

Śniadania w klasycznym stylu

Klasyczne śniadania w nowej odsłonie z pewnością zaskoczą wszystkich domowników przy stole. Wykorzystując jajka, wędliny czy wędzone ryby możemy stworzyć wyjątkowe śniadania, które zapewnią energię na kilka godzin. Świetnym pomysłem są kanapki na ciepło, w których na świeże pieczywo kładziemy usmażone wcześniej jajko sadzone. Na jajku układamy plasterki wędzonego na zimno łososia, dekorujemy rukolą, posypujemy pieprzem. Takie kanapki smakują doskonale i zapewniają dużą dawkę białka. Innym sposobem na wykorzystanie jajka jest klasyczna jajecznica lub modna dzisiaj szakszuka – to rodzaj smażonego jajka z dodatkami (m.in. z pomidorami). Takie śniadanie nie tylko będzie smakować, ale też zaprezentuje się doskonale na domowym stole.

Tags: ,

Related Article